Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een aangename vakantie is een goede gezondheid. Dit klinkt misschien triviaal, maar als je door de woestijn wandelt en je ziet mensen om je heen die een neiging tot flauwvallen hebben, besef je dit wel terdege. Voor een reis naar Namibië beveel ik dan ook aan om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit geldt zowel voor de heersende ziektes als ook voor het aanwezige ongedierte.  Daarbij wil ik er op wijzen dat ik geen medische achtergrond heb en dat het advies grotendeels afkomstig is van het vaccinatiecentrum in Delft. Daarnaast heeft een arts infectieziekten van de GGD Westfriesland een bijdrage geleverd aan de inhoud.

In Nederland hebben we sinds enige jaren het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie http://www.lcr.nl) Dat centrum geeft protocollen uit. De bedoeling van het centrum en zijn protocollen is dat alle adviseurs op het gebied van reizen en gezondheid in Nederland dezelfde adviezen geven over de voorzorgsmaatregelen die reizigers naar bepaalde landen horen te nemen. Het centrum is gesticht omdat het nogal eens voorkwam dat mensen in hetzelfde reisgezelschap tegenstrijdige adviezen hadden gekregen van hun respectievelijke adviseurs.

De volgende onderwerpen zijn opgenomen onder Medisch Advies: Malaria, Diarree, Conditie en de Zon.

Bovendien heb ik nog een overzicht opgenomen van al het ongedierte dat je tegen kan komen in Namibië. Vergeet niet dat deze reptielen en insecten een belangrijke rol vervullen in de ecosystemen!